SHKOLA: trudnosti
DETSKIY SAD: razvitiye
ZDOROVʹYА: voprosy i otvety
  • Якщо навчальний процес дуже втомлює школяра: чим можна допомогти?
    01.04.2024
    Якщо навчальний процес дуже втомлює школяра: чим можна допомогти?

    Аби отримати задовільний результат у навчанні, треба приділяти вивченню уроків чимало уваги. Наслідком цього є постійний брак часу - школярикам зовсім його не вистачає на відпочинок, ігри та розваги. І якщо ті учні, котрим навчання взагалі до вподоби,... 

  • Важливість догляду за зубами з дитинства
    30.01.2024
    Важливість догляду за зубами з дитинства

    1. Запобігання карієсу та захворювань ясен Ретельна гігієна порожнини рота з дитинства допомагає уникнути розвитку карієсу та захворювань ясен. Чищення зубів двічі на день з використанням фторованої зубної пасти, використання нитки для чищення... 

PSIKHOLOGIYA

Як обробляти відкриті рани

Навіть не маючи медичної освіти, ви цілком можете надати першу допомогу людині, яка отримала відкриту рану. Якщо вона невелика і чиста, то при правильній її обробці вам, можливо, навіть не доведеться звертатися до лікаря. Але навіть якщо рана складна, то розумна допомога значно полегшить її загоєння та подальше лікування.
Перша допомога людині, яка отримала відкриту травму, полягає в негайній зупинці кровотечі будь-яким можливим способом.
Якщо кровотеча незначна, досить просто притиснути судину. Але в тому випадку, якщо ви бачите, що кровотеча не зупиняється, кров має яскраво-червоний колір і витікає під тиском пульсуючим струменем, значить, пошкоджена артерія, і слід накласти джгут і негайно відправити постраждалого до лікарні. Але врахуйте, що неправильне його накладення (занадто туге) може пошкодити кровоносні судини та нерви та загрожує некрозом тканин. А слабо накладений джгут не тільки не допоможе, а й може стимулювати посилення кровотечі (це відбувається, якщо припиняється венозний кровотік, а не артеріальний).

Притисніть уражену посудину пальцем на сантиметр вище місця поранення, підніміть кінцівку і накладіть джгут вище місця пошкодження. Під джгут прокладіть щось м’яке.

Через 45 хвилин послабте джгут хвилини на три для відновлення кровообігу, потім знову накладіть, але врахуйте, що більш ніж на 1,5-2 години джгут в одному місці не можна накладати. Якщо допомоги немає, то джгут накладають трохи вище або нижче попереднього місця накладання.

Зверніть увагу: у разі пошкодження вени (темно-червона кров витікає повільно) джгут накладають нижче за місце поранення.

Наступне, не менш важливе завдання – захист рани від інфікування, оскільки саме це надалі може призвести до будь-яких ускладнень. Обов’язково продезінфікуйте свої руки спиртом. Перед накладенням пов’язки постарайтеся видалити з поверхні рани бруд, землю та інші сторонні предмети, бажано шматочком тканини, пінцетом або бинтиком. Тільки не намагайтеся колупатися у відкритій рані, намагаючись видалити бруд із її глибоких шарів. Залишіть цю місію професіоналам.

Найкраще, що ви можете зробити, це залити рану перекисом водню. Після поверхневого очищення рани обробіть шкіру навколо рани йодом чи спиртом. При цьому в жодному разі не можна допускати попадання в рану йоду – це викличе опік травмованих тканин і завдасть непотрібного болю постраждалій людині.

Для накладання пов’язки ви можете використовувати все, що у вас буде під рукою – бинт, шматки тканини, косинку – але, звичайно, чисте. Якщо маєте індивідуальний пакет – це чудово. Коли починаєте закривати пошкодження стерильним бинтом, слідкуйте за тим, щоб руками не доторкнутися випадково відкритих ділянок.

Якщо рана велика і болісна, пошукайте якийсь знеболюючий засіб і дайте його потерпілому. А потім постарайтеся швидше доставити його до найближчого медичного закладу.

За невеликою і не представляє небезпеки для життя і здоров’я раною можна доглядати і вдома, але важливо спостерігати за тим, як вона поведеться. Через кілька годин після поранення зазвичай будь-яке пошкодження шкіри запалюється. Потрібно це запалення зняти. Перші пару днів обробляйте рану тампонами, добре змоченими в 10% розчині солі, або перекисом водню. Ці засоби дезінфікують, перешкоджають зростанню бактерій і сприяють відтоку гною, якщо він є, а також згустків крові та мертвих клітин.

Через кілька днів не зашкодить використання мазі Вишневського та засобів, що містять стрептоцид. Якщо ви бачите, що рана чиста, можете прикласти до неї шматочок листка алое (зрізом до рани). Алое дуже добре затягує та загоює шкіру.

Народна медицина також радить для загоєння ран користуватися потовченим листям подорожника або маззю зі свіжого листя звіробою та шавлії. Для приготування такої мазі візьміть у рівних частинах ці трави, подрібніть, а потім розітріть із внутрішнім свинячим салом. Цей засіб слід зберігати у холодильнику.

Comments are closed.

DOSUG: otdykh semʹyey