SHKOLA: trudnosti
DETSKIY SAD: razvitiye
ZDOROVʹYА: voprosy i otvety
  • Якщо навчальний процес дуже втомлює школяра: чим можна допомогти?
    01.04.2024
    Якщо навчальний процес дуже втомлює школяра: чим можна допомогти?

    Аби отримати задовільний результат у навчанні, треба приділяти вивченню уроків чимало уваги. Наслідком цього є постійний брак часу - школярикам зовсім його не вистачає на відпочинок, ігри та розваги. І якщо ті учні, котрим навчання взагалі до вподоби,... 

  • Важливість догляду за зубами з дитинства
    30.01.2024
    Важливість догляду за зубами з дитинства

    1. Запобігання карієсу та захворювань ясен Ретельна гігієна порожнини рота з дитинства допомагає уникнути розвитку карієсу та захворювань ясен. Чищення зубів двічі на день з використанням фторованої зубної пасти, використання нитки для чищення... 

PSIKHOLOGIYA

Розумна веселка: як навчити дитину розрізняти кольори

“Кожен мисливець хоче знати …” – у нашій добірці корисних прийомів відома дитяча лічилка та інші способи навчити малюка розрізняти кольори.

Гра «Називаємо кольори»
Щоразу, коли ви показуєте дитині чи даєте їй у руки будь-який предмет, наприклад, м’яч, вимовляєте як назва, а й його колір. При цьому будуйте фразу по-різному: червоний м’яч, м’яч червоного кольору тощо. Як і у випадку з введенням прикорму, не намагайтеся в один день дати спробувати всі кольори, протягом деякого часу (2-3 дні, а може, тиждень – дивіться на інтерес дитини) робіть акцент на одному новому кольорі.

Частина дослідників вважають, що колірний зір формується у дітей приблизно до 6 місяців. Інші фахівці вважають, що діти від народження можуть виділити як мінімум один колір — жовтий, а півроку розрізняють до 6 кольорів. Але в будь-якому випадку усвідомлене розрізнення кольорів, а не механічне повторення назв, з’являється пізніше.

Посадіть поруч із дитиною дві-три іграшки: ляльок, ведмедиків. Запропонуйте малюку подарувати їм подарунки, але так, щоб для кожного вони мали свій колір. Наприклад, для ведмедика — все зелене. При цьому подарунками може стати будь-який предмет потрібного кольору. Спочатку проробіть це самі, поступово включаючи малюка у гру.

Дитина зможе швидше навчитися розрізняти кольори, якщо вони будуть «прив’язані» до різних предметів, а не просто абстрактним поняттям. Червоні, зелені, сині пірамідки, брязкальця, а також каструлі, олівці, флакони — загалом, всі предмети, що оточують, легко стануть вашими помічниками при навчанні.

Улюблені, напевно, всіма дітьми пірамідки — один із простих способів вивчати кольори, якщо, звичайно, ви трохи допоможете своєму дитині. Нанизуючи чергове колечко, вимовляйте його колір. Ігри з пірамідкою гарні ще й тим, що допомагають вивчати не лише кольори, а й форми, розбиратися, де фігурка більша, а де менше.

Грати можна і потрібно у будь-якому місці та у будь-який час. Заходьте до магазину? Попросіть дитину знайти усі предмети червоного кольору. Чи розглядаєте книжку з ілюстраціями? Нехай покаже, що намальовано синім. Чим більше малюк буде оглядатися у пошуках квітів, тим швидше навчитися розбиратися в них. Пам’ятайте: найкращий спосіб вчитися для малюка – це гра. Тому намагайтеся давати дитині нові знання між ділом, а не як у школі, від дзвінка до дзвінка.

Коли одягаєте малюка, називайте кольори його одягу та зображень на ньому. З часом можна почати просити малюка знайти в шафі зелену футболку та жовті штани.

До року: більше розповідаєте дитині про квіти. Не чекайте, що він зможе їх запам’ятати і тим більше повторити назви.
Від року до двох: акцент – на пошук серед навколишніх предметів речей певного кольору. Найчастіше давайте дитині сортувати іграшки та предмети за кольорами. Нічого страшного, якщо він плутає назви.
Від трьох років: активна фаза сприйняття кольорів. Можна малювати, розфарбовувати та ліпити з різнокольорового пластиліну. Крім того, дитина вже готова створювати нові кольори, змішуючи наявні під рукою.

Comments are closed.

DOSUG: otdykh semʹyey