SHKOLA: trudnosti
DETSKIY SAD: razvitiye
ZDOROVʹYА: voprosy i otvety
  • Якщо навчальний процес дуже втомлює школяра: чим можна допомогти?
    01.04.2024
    Якщо навчальний процес дуже втомлює школяра: чим можна допомогти?

    Аби отримати задовільний результат у навчанні, треба приділяти вивченню уроків чимало уваги. Наслідком цього є постійний брак часу - школярикам зовсім його не вистачає на відпочинок, ігри та розваги. І якщо ті учні, котрим навчання взагалі до вподоби,... 

  • Важливість догляду за зубами з дитинства
    30.01.2024
    Важливість догляду за зубами з дитинства

    1. Запобігання карієсу та захворювань ясен Ретельна гігієна порожнини рота з дитинства допомагає уникнути розвитку карієсу та захворювань ясен. Чищення зубів двічі на день з використанням фторованої зубної пасти, використання нитки для чищення... 

PSIKHOLOGIYA

Як швидко залікувати ранки на губах

Як часто в самий невідповідний момент з’являються прикрі ранки і тріщини на губах, які псують зовнішній вигляд і завдають маси незручностей. Для якнайшвидшого позбавлення цієї недуги необхідно виявити причину їх виникнення і відповідно лікувати.
Розглянемо можливі причини появи ранок та тріщин на губах та шляхи усунення.

• Однією з найпоширеніших причин, що ведуть до утворення тріщин, є пересихання шкіри на губах. Постарайтеся не облизувати губи, оскільки слина випаровується, що і призводить до пересихання. Щоб уникнути цього, пийте більше води. Якщо розтріскування шкіри губ все ж таки відбулося, придбайте в аптеці антибіотичну або ранозагоювальну мазь. Переконайтеся, що її можна використовувати для слизових оболонок шкіри. Якщо губи пересихають постійно, і це не пов’язане з їх облизуванням, то вам варто звернутися до лікаря – можливо, це ознака гастриту чи діабету.

• Іншою причиною пересихання і, як наслідок, утворення ранок на губах можуть бути кліматичні умови: інтенсивне сонячне проміння, холод і вітер – все негативно позначається на зовнішньому вигляді губ. Щоб уникнути розтріскування ніжної шкіри, в літній час користуйтеся зволожуючим бальзамом для губ, зволожуючим кремом для обличчя, мигдальним маслом, або оліями з вітамінами А, Е. У зимовий період віддайте перевагу жирнішим кремам або бальзамам для губ без вмісту води. Якщо шкіра губ потріскалася або вони почали лущитися, відкладіть на час використання кольорової помади. Користуйтеся ранозагоювальними мазями, при виході на вулицю використовуйте жирний бальзам для губ, на ніч обов’язково скористайтеся вітамінізованими маслами. Вітамін А (ретинол), що міститься в маслі, сприяє швидкому затягуванню ранок, т.к. завдяки йому відбувається активне зростання нижніх шарів шкіри.

• Нестача в організмі вітаміну В6 – ще одна причина утворення ранок на губах. Потріскані губи, тріщини в куточках рота, зморшки над верхньою губою – це ознака нестачі рибофлавіну. Щоб позбавитися таких неприємностей, необхідно заповнити нестачу вітаміну за допомогою продуктів харчування. Введіть у свій раціон хліб грубого помелу, крупи, курячі яйця, бобові, зелені овочі, кисломолочні продукти. Добре допомагають компреси з варених яблук із невеликою кількістю молока. Проварені яблука розтирають та накладають товстим шаром на тріщини. Накривають серветкою та витримують 30 хвилин, процедуру повторюють щодня.

• Іноді причиною виникнення ранок, що довго не гояться, на губах може бути грибок. Якщо жодні засоби не допомагають, слід звернутися до лікаря, у таких випадках використовують протигрибкові препарати у вигляді мазей чи розчинів. При покупці перевірте, що препарат може застосовуватися при лікуванні слизової оболонки рота.

• Як не дивно, але використання губної помади низької якості, а також дорогої помади, але з терміном придатності, що минув, призводить до лущення губ і утворення на них тріщин. Пам’ятайте, що помада має свій термін придатності, який не перевищує двох років. Після закінчення терміну позбавляйтеся декоративної косметики, поки вона не завдала вам шкоди.

• Якщо ранка на губах утворилася після герпесу, все вищеописане лікування цілком підійде, але тільки після лікування прояви захворювання відповідними препаратами.

Comments are closed.

DOSUG: otdykh semʹyey