SHKOLA: trudnosti
DETSKIY SAD: razvitiye
ZDOROVʹYА: voprosy i otvety
  • Якщо навчальний процес дуже втомлює школяра: чим можна допомогти?
    01.04.2024
    Якщо навчальний процес дуже втомлює школяра: чим можна допомогти?

    Аби отримати задовільний результат у навчанні, треба приділяти вивченню уроків чимало уваги. Наслідком цього є постійний брак часу - школярикам зовсім його не вистачає на відпочинок, ігри та розваги. І якщо ті учні, котрим навчання взагалі до вподоби,... 

  • Важливість догляду за зубами з дитинства
    30.01.2024
    Важливість догляду за зубами з дитинства

    1. Запобігання карієсу та захворювань ясен Ретельна гігієна порожнини рота з дитинства допомагає уникнути розвитку карієсу та захворювань ясен. Чищення зубів двічі на день з використанням фторованої зубної пасти, використання нитки для чищення... 

PSIKHOLOGIYA

Урок домашньої хімії або чим зайняти дитину в період карантину

Разом виконати домашні завдання, почитати, пограти, подивитися кумедний фільм… Це не все, чим можна зайнятися з дитиною під час карантинного режиму чи самоізоляції.
Непогана ідея – попрактикуватися в хімії та приготувати разом антисептичну суміш, в школі це б робили в кабінет хімії під ключ, але вдома теж можна спробувати.
ВООЗ запропонувала свою рецептуру такого складу. До нього входять етанол, перекис водню, гліцерин та вода. Отже…
Відміряйте 4 великі (по 200 г) склянки спирту, додайте 50 г (повна чарка) перекису і гліцерину столову ложку. Все це треба змішати і розбавити половиною великої склянки води. Якщо ви вважаєте, що така кількість антисептика ні до чого, зменшіть усі частини пропорційно.
Перед тим, як приступити до спільної роботи, заохочуйте дитину цікавою розповіддю про те, що в процесі має вийти чудо-засіб, «гроза інфекцій». Для створення відповідного антуражу одягніть чадо в білий халат та захисні окуляри – нехай відчує себе справжнім вченим, хіміком.
Під час роботи розкажіть, що насправді спирт називається етанолом. Так він значиться у всіх довідниках та підручниках.
Що робить етанол? Він змінює білки, у тому числі складаються оболонки вірусу. А білки – це такі ланцюжки, з’єднані із залишків амінокислот. Вони схожі на довге намисто, в якому кожна намистинка – окрема амінокислота. При чому це «намисто» згорнуте спіраллю і закручено.
Так етанол змінює форму білкової спіралі і тим самим знищує оболонку вірусу.
Тепер про перекис водню. Це з’єднання має здатність розкладатися просто на воду та кисень у формі вільного радикала. А вільні радикали – це частинки із непарним електроном. По суті, вони «інваліди», існувати вільним радикалам так само незручно, як людині пересуватися, стрибаючи на одній нозі. Не дивно, що вільні радикали намагаються влаштувати свій електрон до чужого. При цьому вони псують клітини і клітини вірусу не виняток.
А яка, спитає дитина, роль гліцерину? Він, поясніть ви, не вбиває бактерії, але закутує шкіру тонкою плівкою і захищає її від пересихання, подразнення.
Коли роботу буде закінчено, в отриманий розчин можна додати ароматне масло: антисептик воно не зіпсує, але атмосферу в будинку зробить приємнішим.
Далі склад треба акуратно перелити у пляшечку з розпилювачем. І продемонструвати дитині, як потрібно обробляти двері та дверні ручки, кнопку дзвінка, вимикачі – тобто предмети, яких торкаються найчастіше. В кабінетах хімії все обладнання зберігається на специальних поличках, тож можна замовити стенди невелиуі и собі в дім.

Comments are closed.

DOSUG: otdykh semʹyey