SHKOLA: trudnosti
DETSKIY SAD: razvitiye
ZDOROVʹYА: voprosy i otvety
  • Якщо навчальний процес дуже втомлює школяра: чим можна допомогти?
    01.04.2024
    Якщо навчальний процес дуже втомлює школяра: чим можна допомогти?

    Аби отримати задовільний результат у навчанні, треба приділяти вивченню уроків чимало уваги. Наслідком цього є постійний брак часу - школярикам зовсім його не вистачає на відпочинок, ігри та розваги. І якщо ті учні, котрим навчання взагалі до вподоби,... 

  • Важливість догляду за зубами з дитинства
    30.01.2024
    Важливість догляду за зубами з дитинства

    1. Запобігання карієсу та захворювань ясен Ретельна гігієна порожнини рота з дитинства допомагає уникнути розвитку карієсу та захворювань ясен. Чищення зубів двічі на день з використанням фторованої зубної пасти, використання нитки для чищення... 

PSIKHOLOGIYA

12 ігор з немовлям на кожен місяць

Спілкування немовляти з мамою відбувається не лише під час годування та підготовки до сну, а й під час ігор. Як і у що погратися з немовлям?

Помилково думати, що з новонародженим не потрібно грати. Мовляв, він нічого не вміє і мало що розуміє, що з ним, в принципі, можна робити? Але немовлята розвиваються дуже швидко, і чим більше часу мама приділятиме правильним іграм з малюком, тим швидше дитина опанує необхідні навички. Ми склали список корисних розваг для найменших.

До місяця. Гра «Де звук?»
Що розвиває: слух, сприйняття, увага.

Як грати: візьміть тиху пищалку, музичну іграшку або свистульку і видавайте з її допомогою звуки то з одного боку від голівки малюка, то з іншого. Спочатку малюк буде здивований, але згодом повертатиме голову в той бік, звідки йде звук.

Ігри з малюком 1-4 місяці
1 місяць. Гра «Прослідкуй»
Гра «Прослідкуй»

Що розвиває: зір, сприйняття, увага.

Як грати: візьміть яскравий привабливий предмет або іграшку, що світиться, і то підносите її до обличчя малюка (на відстані близько 20-30 см), то відводьте подалі. Водіть предметом з боку на бік досить повільно, щоб малюк встиг сфокусувати на ньому свій погляд.

2 місяці. Гра «Помацай»
Гра «Помацай»

Що розвиває тактильне сприйняття, моторику.

Як грати: зберіть колекцію різних за фактурою предметів. Нехай це будуть шматочки хутра та різних тканин, оксамитовий папір, губка, шматочок оргскла та інші матеріали. Водіть долонькою малюка з цих предметів. Можна також пошити або купити ігровий килимок, що складається з різноманітних клаптиків, і викладати немовля на нього. Ще корисно вкладати в ручки крихітки зручні іграшки, наприклад, брязкальця, і потрясати ними.

3 місяці. Гра «Ку-ку»
Що розвиває: зір, увага, сприйняття, пам’ять.

Як грати: закривайте обличчя долонями, аркушем паперу або хусткою, а потім чарівним чином постайте перед малюком. Ще можна виглядати з різних боків аркуша чи хустки і дивитися, чи вгадає малюк, де виникне ваше обличчя.

4 місяці. Гра «Танці»
Що розвиває моторику.

Як грати: увімкніть запальну мелодію або дитячу пісеньку та «потанцюйте» з малюком. Поки він лежить на килимку або пеленальному столику, зробіть з ним зарядку: піднімайте та опускайте ручки та ніжки, повертайте малюка з боку на бік, піднімайте, коли він міцно тримається за ваші руки. Потім візьміть малюка і покружляйте з ним по кімнаті.

Ігри з малюком 5-7 місяців
5 місяців. Гра «Мішечки»
Гра «Мішечки»

Що розвиває тактильне сприйняття, слух, моторику.

Як грати: візьміть кілька щільних тканинних мішечків і наповніть їх різними крупами, намистинами, шматочками пінопласту або шарудливими елементами (наприклад, поліетиленовими пакетиками). Надійно зашийте мішечки та дайте малютку. Така гра надовго займе цікавого малюка!

6 місяців. Гра «Малюкові хованки»
Що розвиває: пам’ять, увага, сприйняття, мовлення.

Як грати: візьміть улюблену іграшку малюка або яскравий предмет і накрийте його хусткою. Потім відкиньте хустку, щоб знайти пропажу. Озвучуйте все, що відбувається: Де ведмедик? Він загубився? Мишко, ти де? Ось він!”.

7 місяців. Гра «Вікна»
Гра «Вікна»

Що розвиває: пам’ять, увага, сприйняття, моторику.

Як грати: змайструйте з щільного кольорового картону будиночок з віконцями, що відкриваються. Нехай у кожному віконці на малюка чекає якийсь предмет чи герой. Зробіть віконниці досить міцними і надійними, щоб малюк міг відкривати і закривати їх багаторазово.

Ігри з малюком 8-11 місяців
8 місяців. Гра «Батут»
Гра «Батут»

Що розвиває моторику.

Як грати: візьміть малюка пахви і піднімайте його так, ніби він стрибає на батуті. Піднімайте і опускайте його на диван, підлогу або ваші коліна, щоб він відштовхувався і ніби підстрибував. Ця гра чудово тренує м’язи ніг.

9 місяців. Гра «Склянки»
Що розвиває: увага, мислення, сприйняття, пам’ять, моторику.

Як грати: купіть або зберіть із підручних засобів набір стаканчиків, коробочок або баночок різних розмірів. Головне, щоб вони могли вкладатися один в інший на зразок матрьошки. Добре, якщо склянки будуть різнобарвними. Покажіть малюкові, як маленький предмет можна класти у великий. А потім нехай малюк спробує сам зробити це за вашою допомогою.

10 місяців. Гра «Схожі-не схожі»
Що розвиває: увага, мислення, сприйняття, пам’ять.

Як грати: виріжте з картону геометричні фігури різних розмірів та різних кольорів. Показуйте малюку парами: різні фігури одного кольору, однакові фігури різних розмірів тощо. Називайте фігури та кольори, вказуйте, що велике, а що маленьке.

11 місяців. Гра «Ляльковий театр»
Що розвиває: увага, мислення, сприйняття, пам’ять, мова.

Як грати: за допомогою іграшок — звичайних або тих, хто одягається на пальці — поставте невелику виставу за мотивами вірша чи казки, які знайомі дитині. Нехай у кожного героя буде свій тембр голосу та манера мови.

Comments are closed.

DOSUG: otdykh semʹyey